Växthus

En av de viktigaste sakerna att ta hänsyn till om man skaffar ett växthus är var man ska ställa det. En felaktig placering kan nämligen ställa till med mängder av olika bekymmer, för blir det för varmt i växthuset, kommer vissa växter att dö och må dåligt eftersom de brännskadas, men å andra sidan behöver ju växter ljus. Särskilt viktigt är det med en vettig placering för ett litet växthus, som lättare och snabbare värms upp allt för mycket i jämförelse med de större, men oavsett vilken storlek man har eller tänker skaffa på växthuset, bör man vara försiktig med placeringen för bästa resultat.

Den allra bästa placeringen av alla, om alls möjligt, är en plats där växterna kan få lite skugga mitt på dagen, men mycket sol i övrigt, när det är lite mindre soligt.

Gavlarna bör vidare placeras i riktning norr-söder och har man möjlighet att ställa växthuset lite längre bort från olika träd som med sina grenar och löv kan bidra med skugga är det det allra bästa. Trädgrenar kan nämligen när det t.ex. stormar eller blåser orsaka mycket skada på ditt växthus, dess fönster med mera.

Bor man på en plats där det blåser väldigt mycket bör man dock samtidigt vara försiktig med att välja en plats som är allt för utsatt när det blåser, då även detta kan orsaka skador på växthuset, så klart.

Allt för mycket skugga, vad den än beror på, gör vidare ditt billiga växthus ineffektivt, så du bör egentligen inte ens överväga väldigt skuggiga platser. Titta därför alltid noga på vad som finns i omgivningen, för allt från byggnader till häckar och staket kan utöver träd skapa skugga och därför göra vissa platser mindre lämpliga för växthus.

Man kan inte heller välja en plats där marken, dvs. det som ska bli grunden för växthuset, inte är tillräckligt platt eller stabil. Detta kan nämligen på sikt göra att växthuset i sig skadas.

Sist men inte minst vill vi även nämna en praktiskt detalj, som många glömmer, nämligen att det är vettigt att ha tillgång till vatten samt el i närheten av den plats där växthuset ställs. Detta kommer nämligen att underlätta ditt arbete i växthuset en hel del, och att ordna detta i efterhand, för att man glömt, kan vara svårt. För vissa växthus där vissa saker, som temperatur, vattning och liknande är automatiserat är dessutom el åtminstone ett måste, så du kan faktiskt inte vara utan detta, även om du skulle vilja.