Utedass

Så kallade utedass heter med ett finare namn torrtoaletter och är toaletter som fungerar utan vatten och avlopp. Utedass fanns förr i tiden lite här och var i Sverige, men idag är det främst i fritidshus och på andra platser där ett avlopp inte är framdraget som man ser detta.

Utedass är ofta placerade i en separat byggnad eftersom de tenderar att lukta lite illa, men det är egentligen inget måste. Dock är det viktigt att någon slags ventilation finns där utedasset ställs.

Vill man skaffa utedass finns det färdiga utedass att köpa, men det är även populärt att välja byggsatser med ritningar, som kräver att man gör lite av jobbet själv.

Idag är det vanligt att man lägger till en urinsorterande insats till utedasset, som samlar upp urin. Detta är vettigt eftersom det gör att utedasset luktar mindre illa.

Latrinen som blir över i ett utedass kan komposteras eftersom inga kemikalier läggs till i det, och att man gör det är väldigt vanligt. Hur ofta latrinen måste tömmas varierar stort beroende på hur stor latrinen är, hur ofta den används och av hur många personer och så vidare, men för de flesta latriner som är av normalstorlek och används ”normalt” räcker det med ett par gånger per säsong. Man lägger sedan det som finns i, i en latrinkompost eller så kan en renhållningsentreprenör från kommunen hämta upp detta. De exakta reglerna för det sistnämnda alternativet varierar dock från kommun till kommun. Det finns även vissa kommuner där ingen latrinhämning längre sker.

Vill eller måste man ta hand om allt avfall från ett utedass på egen hand krävs ett tillstånd från kommunen gällande detta, så innan man skaffar ett utedass rekommenderar vi alltid att man talar med den egna kommunen först, på grund av detta. Endast på så vis kan man veta vad som gäller för den egna kommunen, det är omöjligt för oss att gå in på alla regler för alla kommuner här.