Marksten

De flesta önskar sig en egen trädgård, åtminstone under sommaren. En egen bit natur där man kan sitta ute och sola, fika och äta och där barnen kan springa omkring och leka. Men en trädgård medför också en hel del jobb. För att ha en gräsmatta som inbjuder till lek och solande måste man förstås klippa gräset med jämna mellanrum. Och när gräset väl är klippt och man helst skulle vilja sjunka ner i en trädgårdsstol inser man att det är dags att ta itu med nästa ”måste”. Man måste få bort ogräset från gångarna och infarten och kratta gruset för att det ska se snyggt och inbjudande ut. Rensar man inte på grusgångarna är de snart övervuxna och man tar kanske andra vägar istället vilket medför extra slitage på gräset. För man behöver inte gå samma rutt många gånger förrän man kan se hur gräset slits och det bildas en stig. Och det är ju just för att undvika detta som man har anlagt trädgårdsgångar från första början.

Gräsklippningen har för många blivit ett mindre bekymmer eftersom man idag har gräsklippare som är i stort sett självgående. Det senaste på marknaden är robotar som faktiskt sköter hela gräsklippningen själv, utan att man gör något alls själv. Man kan helt enkelt sätta sig i sin vilstol och titta på när roboten klipper gräset. Om det inte vore det där ogräset på grusgångarna. Men även här finns det lösningar som gör trädgården mer lättskött och ger dig tid att njuta istället för att jobba. Lägg marksten på gångarna, så får du inte bara en lättskött yta utan också en snyggare trädgård. Det finns massor av marksten, i olika storlekar, modeller och färger, så det finns verkligen utrymme för att få en personlig och unik trädgård.

Du kan välja mellan marksten av natursten, där du alltid får en variation av nyanser i ett parti sten, vilket ger en mer levande yta på gången, infarten, uteplatsen eller var du nu väljer att lägga marksten. Det finns också marksten av betong som är ett billigare alternativ, men som för den skull inte alls behöver vara sämre. Marksten som är tillverkade av betong har mer enhetlig form och kan därför vara lättare att lägga om man vill ha ett jämnt och bra resultat. Du kan anlita en stenläggare för jobbet, men det går också bra att lägga en gång, eller en uteplats, själv om man bara är noggrann med förarbetet. För som alltid är det viktigt att göra ett bra grundjobb för att få ett bra resultat. Gräv ur och fyll upp med de olika lagren som ska garantera att markstenen ligger stadigt och bra år efter år.

Du kan hitta ett stort utbud av marksten här på nätet. Här kan du i lugn och ro titta igenom sortimentet för att komma fram till vilken typ av sten som blir bäst i din trädgård. Du kan också jämföra priser eftersom du ser hela utbudet samlat på skärmen.