Lusthus

Det finns många olika användningsområden för lusthus. Den gemensamma nämnaren för dem alla är egentligen att lusthuset, precis som namnet avslöjar, ska vara en lustfylld plats där man kan tillbringa tid antingen ensam eller med andra för att koppla av och bara umgås. Ett lusthus på tomten är en unik detalj som många säkert drömmer om, och är du händig behöver det inte kosta så mycket att uppföra ett lusthus i egen design. Nedan får du några tips på vad du kan använda ditt lusthus till.

En avkopplande oas

Lusthus placeras ofta på ställen i trädgården där man har någon form av utsikt. Det kan vara mitt i grönskan eller nere vid vattnet, men oavsett vilket så gör detta lusthuset till en perfekt plats för att tillbringa avkopplande stunder. Inred gärna lusthuset med mysiga detaljer såsom filtar, kuddar och blommor, och unna dig att spendera någon timme där varje dag för att hitta lugnet i den annars så stressiga vardagen. Det är en fördel att ha ett lusthus på tomten eftersom det är en byggnad som ofta ligger en bit bort från huvudbyggnaden. Inne i hemmet känner man ofta stressen när det gäller att städa, laga mat eller sköta andra sysslor, medan man i lusthuset endast ser den vackra naturen runt omkring och kan slappna av på ett helt annat sätt.

Ett extra vardagsrum

Om man har ett lite större lusthus kan man tillbringa tiden där tillsammans med vänner och anordna både fikaträffar, middagar och finare bjudningar. Fördelen med lusthusets ofta runda form är att det blir lätt att samtala och ingen av gästerna behöver känna sig utanför. Ett större lusthus är den perfekta lösningen för sommarens alla bjudningar såsom kräftskivor, midsommar och grillkvällar med familj och vänner. Eftersom lusthuset har tak är man också skyddad mot eventuella sommaregn, och kan njuta av att äta ute i grönskan utan att behöva oroa sig för att bli blöt.

Förråd eller växthus

Även om de flesta lusthusförespråkare aldrig skulle använda sitt lusthus till någon annat än avkoppling och rekreation, så finns det en del som föredrar att ha det som förråd. Om man inte har något annat förråd på tomten eller har ont om plats så kan det vara smidigt att förvara saker även i lusthuset. Det finns också många som använder sitt lusthus som växthus, eller till och med kombinerar de båda funktionerna i form av ett växthus som också är inrett så att det går att sitta där inne bland alla växter och fika eller läsa en bok.

Oavsett hur du vill använda ditt lusthus så kommer det bli en tillgång på tomten. Du får en personlig oas där du kan tillbringa långa stunder med att läsa och koppla av, anordna bjudningar eller odla växter. Tänk bara på att de flesta lusthus är oisolerade och många har inte heller väggar eller fönster hela vägen upp till taket. Därför lämpar sig lusthuset bäst för användning under sommarhalvåret.