Lekstugor

Hur svårt det är att bygga en lekstuga själv beror helt på vilken typ av stuga dina barn önskar sig. En enkel trädkoja eller stuga brukar gå snabbt och vara ganska enkel att bygga, medan en miniatyrkopia av ert eget hus kan bli ett betydligt mer kostsamt och avancerat bygge. Det enklaste är om du sätter nivån utifrån hur mycket kunskap du själv har om hantverk och hur händig du är, även om du också kan fråga släkt och bekanta om hjälp med de delar av bygget du känner dig osäker på. Här får du några tips på hur du bäst kan bygga en lekstuga helt själv.

Kontrollera lagar och regler innan du sätter igång

En vanlig lekstuga kräver inget bygglov, men ändå finns det en del att tänka på när det gäller hur hög den får vara och hur nära dina grannars tomter du får bygga den. Därför är det trots allt bäst att kontakta din kommun innan du börjar bygga för att se vad det finns för regler, så att du inte råkar göra ett misstag och måste bygga om eller flytta stugan så fort den är klar.

Låt dina barn vara med och bestämma

Det bästa med att bygga en lekstuga själv är att du kan designa den precis som du och dina barn vill. Även om ni vuxna i familjen kanske har en del åsikter om hur stugan ska se ut, så att den passar in på tomten, så är det viktigt att barnen också får vara med och bestämma. I lekstugan kommer barnen kunna spendera många härliga timmar framöver, så se till att deras fantasi får utlopp även under tiden ni bygger stugan. Du kan till exempel bygga en lekstuga som är en minikopia av ert eget hus, en mer fantasifull stuga i form av en borg eller kanske ett piratskepp eller en spännande trädkoja för de lite äldre barnen. Du kan också lägga till roliga detaljer såsom stegar, rutschkanor och balkonger, allt för att barnen ska kunna ha så kul som möjligt i stugan.

Tänk på säkerhet och material

När du bygger en lekstuga själv kan du spara in en hel del pengar, men tänk ändå på att välja bra material som är säkra att bygga med så att du kan låta dina barn leka tryggt i stugan. Se också till att du har koll på hur man bygger en stuga på ett säkert sätt, eller kontakta en hantverkare som kan hjälpa dig med de steg du är osäker på. Det finns också enklare typer av lekstugor som man till och med kan bygga ihop på en enda dag, och även fälla ihop när den inte används eller under vinterhalvåret. Det allra viktigaste när det gäller säkerheten i en lekstuga är att det inte finns några mindre öppningar där ett barn kan fastna, eller några skarvar eller vassa spikar som man lätt kan riva sig på.