Fönstermarkiser

Om du har bestämt dig för att utrusta ditt hus med fönstermarkiser, eller kanske behöver uppgradera dina gamla, så finns det några punkter som är väl värda att tänka över innan du beger dig till butiken. För det första bör du välja en markis som passar din livsstil, eftersom det finns många olika modeller som passar vid olika behov. Dessutom kan du köpa markiser som till utseendet passar ditt hem, och tänk då på att du kommer ha dem under många år framöver. Till sist finns det också en hel del tillbehör till fönstermarkiser som du kanske kan behöva och som vi beskriver i detalj nedan.

Välj en markis som passar din livsstil

Eftersom det finns flera olika användningsområden för fönstermarkiser måste du först fundera ut hur du vill använda dina nya markiser. En del skaffar fönstermarkiser för att de inte vill att det ska bli så varmt inomhus på sommaren, medan andra vill ha en markis som skyddar växterna i fönsterkarmen eller utanför fönstret från stark sol. Många köper också fönstermarkiser att ha ovanför balkongen eller uteplatsen för att kunna sitta ute under riktigt varma dagar eller när det regnar under sommaren. På grund av detta är det bra att ha tänkt över sitt beslut innan man beger sig till en återförsäljare av markiser, eftersom de med hjälp av informationen kan rekommendera en fönstermarkis som passar just dina behov och förutsättningar.

Utseende och funktion

Det som är bra med fönstermarkiser.se är att de kommer i många olika färger, så att du kan hitta en som passar in med färgen och designen på ditt hus. Oftast har man fönstermarkiser i många år framöver, och därför är det viktigt att verkligen tänka till och välja en färg man förhoppningsvis kommer vara nöjd med länge. Det går att byta ut endast markisväven och behålla själva aluminiumkonstruktionen, men även det blir en ganska dyr historia och därför är det bäst att välja rätt redan från början. Du som gillar bekvämlighet eller av någon anledning inte har så mycket kraft i armarna bör definitivt välja fönstermarkiser med motor så att du bara kan trycka på en fjärrkontroll eller knapp för att de ska fällas ned. I annat fall kan du spara in lite pengar på att köpa enklare varianter av fönstermarkiser som man fäller ned med en vev eller ett hissband.

Tillbehör till fönstermarkiser

Det finns en hel del tillbehör som man kan köpa till sina fönstermarkiser, för att se till att de kommer hålla längre och fungerar bättre. Ett av dessa är så kallade markisskydd, som skyddar markisen från snö och regn när den är inrullad. Dessa är oftast också gjorda i aluminium och är en bra investering då den ökar markisens livslängd och är lätta att montera upp själv. Ett annat tillbehör är en sol- och vindvakt, som håller koll på vädret och gör att markisen fälls ut eller in automatiskt med hjälp av en motor. Detta är ett mycket bekvämt alternativ som dessvärre kostar en hel del, men kan vara bra för de som bor där det är mycket vind så att markisen inte utsätts för slitage.