Black Friday

USA är ett land där folk älskar att shoppa, men allra mest älskar de att göra detta under Black Friday, shoppingdagen nummer ett i detta land, sedan 1930-talet. Hela 55 procent av den amerikanska befolkningen shoppar nämligen då, både i fysiska butiker och på nätet, och näthandeln börjar vara en allt mer betydande del av detta, fast det givetvis inte var så från början.

Anledningen till att Black Friday lagts på just den sista fredagen i november beror på att en viktig amerikansk högtid – Thanksgiving – firas dagen innan, och därför är många amerikaner lediga denna dag, vilket förstås ger dem lite extra tid att shoppa. Dessutom börjar ju julhandeln kort därefter, så många ser Black Friday som en chans att få delar av julshoppingen gjorda till ett billigare pris.

Black Friday är så omtyckt i USA att denna shoppingdag även införts, i viss mån åtminstone, i en rad andra länder också, bland annat i Sverige, där vi ju inte har någon sådan tradition alls. Givetvis är inte Black Friday lika stort i Sverige som i USA, men förvånansvärt många butiker deltar ändå i detta jippo och har särskilda erbjudanden dagen till ära.

Amerikanerna själva är dock så förtjusta i Black Friday att de inte längre lyckas hålla sig till bara fredagen. Istället har Black Friday jippon börjat anordnas även dagen innan, på torsdagen, på kvällen, för att folk ska kunna tjuvstarta sin shopping lite. Detta kallas för Grey Thursday. Dessutom har en egen Black Friday införts för nätbutiker. Cyber Monday heter denna dag, som är måndagen efter den faktiskt Black Friday. Cyber Monday är väldigt populärt, men Grey Thursday har inte slagit igenom lika väl än åtminstone. Å andra sidan startades detta fenomen först år 2011, så det kanske tar lite tid…

Alla möjliga produkter erbjuds under Black Friday, men allra mest shoppar amerikanerna teknik denna dag, gärna så ny teknik som möjligt, följt av pyjamasar, överraskande nog!