Bandsågar

Om du är hobbysnickare eller kanske arbetar som snickare professionellt, så kan en bandsåg vara en riktigt bra investering, Med hjälp av bandsågen kan du både kapa av plankor och brädor samt syssla med kontursågning med olika precision, vilket gör denna typ av såg till en ovärderlig tillgång oavsett om du bygger hus, arbetar med finsnickerier eller bara behöver kapa av grenar på tomten i mindre delar. Läs vidare för att få reda på vad du bör tänka på när du funderar på att investera i en bandsåg.

Vilken typ av bandsåg behöver jag?

Det finns tre huvudsakliga typer av bandsågar, och dessa är stående bandsågar, liggande bandsågar och snickeribandsågar. Liggande bandsågar används främst inom industrin för att kapa av stora timmerstockar och såga till brädor. Stående bandsågar finns däremot i mindre modeller och är perfekta när man ska såga till mindre trädelar. Snickeribandsågar används främst av snickare på grund av att de är bra när det gäller kontursågning. Om du kommer syssla mycket med detta rekommenderas därför en snickeribandsåg, medan det annars går minst lika bra med en mindre stående bandsåg som kan användas till en mängd olika behov i hobbyrummet eller verkstaden.

Hur hittar jag en billig bandsåg?

Som de kraftfulla och effektiva verktyg de är så kostar bandsågar en hel del. Men hållbarheten är god och investerar du i en bra bandsåg kommer du kunna ha glädje av den i många år framöver. För att hitta en så billig bandsåg som möjligt kan du söka på nätet efter olika återförsäljare av bandsågar, och se om de har något erbjudande eller någon rabatt du kan utnyttja. Du som bara kommer behöva använda en bandsåg ibland kan överväga att köpa den tillsammans med någon annan, och då kan ni dela på kostnaden och komma betydligt billigare undan.

Hur använder jag min bandsåg på bästa sätt?

När du har köpt en bandsåg är det bara att sätta igång att såga och upptäcka hur smidigt och effektivt det är jämfört med att såga för hand eller med en vanlig motorsåg. Om du är nybörjare när det gäller att använda bandsågar finns det några små tips att tänka på.

Det är vanligt att man spänner sågklingan för lite, och därför är det väl värt att lägga lite extra tid på att få den spänd rätt så att du kan såga med största möjliga precision. Om du spänner sågklingan för löst kan den vridas och då blir det betydligt svårare att såga rakt. Var inte heller rädd för att byta sågklinga om den inte är i så bra skick längre eftersom maskinen då inte kommer att fungera optimalt. Det är väldigt viktigt att köpa sågklingor av bra kvalitet, eftersom det är den delen av bandsågen som är helt avgörande för det resultat du får när du sågar. När du vill såga rakt bör du använda en bred sågklinga, medan en smal är att föredra vid kontursågning. Tänk även på att justera bladstyrningen varje gång du byter sågklinga, eftersom det inte bör vara mer än en tiondels mm mellan styrningarna och sågbladet för att bandsågen ska fungera så bra som möjligt.